11 Μαρτίου, 2021
Παραδοσιακό συροπιαστό ή αλλιώς Γιαννιώτικο
Βάλε ένα γιαννιώτικο! Ακούγεται λίγο…. μόρτικο. Εμείς εδώ, (στα Γιάννενα) είμαστε απλοί, ευγενικοί άνθρωποι, αλλά το Γιαννιώτικο πώς αλλιώς να το πεις; Έτσι απλά. Παραδοσιακό
Βάλε ένα γιαννιώτικο!
Ακούγεται λίγο…. μόρτικο. Εμείς εδώ, (στα Γιάννενα) είμαστε απλοί, ευγενικοί άνθρωποι, αλλά το Γιαννιώτικο πώς αλλιώς να το πεις; Έτσι απλά.
Παραδοσιακό πια, γλυκό των Ιωαννίνων
χωρίς να ξέρουμε την ακριβή ιστορία του, η οποία μπορεί να χάνεται ανά τους αιώνες, όμως διεκδικείται η τελειοποίησή του φύλλου του, από τις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου.
Στρώσεις φύλλο κρούστας βουτυρομένο και ψημένο, τραγανό και ζουμερό. Κανταΐφι αναμαλλιασμένο και πλούσια γέμιση με καρύδι, φουντούκι και αμύγδαλο χοντροκομμένα και ανακατεμένα. Η πλούσια γεύση του σε ηδονίζει, λιγώνεις και είσαι έτοιμος μόλις ξεπλύνεις τη γλύκα από το δροσερό νερό που είθισται να το συνοδεύει, να φας λίγο ακόμα.
Το γλυκό γιαννιώτικο είναι από τα παραδοσιακά στοιχεία που δεν ντρέπεσαι γι’ αυτά. Ο αξεπέραστος συνδυασμός παράδοσης και γεύσης στην εποχή μας θεωρείται cult. Συμπληρώνουν τον καφέ σου, ελληνικό κατά προτίμηση, και σε συνδέει με οικογενειακά τραπέζια, συναθροίσεις, γιορτές. Τότε που με τα ξαδέρφια, σάς ένωναν σκανταλιές και αυθόρμητες αγκαλιές. Τώρα θα στείλεις τη φωτογραφία του γλυκού, μέσα από τα social media, λιγουρευόμενος/η τη γλυκιά και συνάμα τραγανή γεύση, αλλά και τις παιδικές αναμνήσεις.
Η στάση επιβάλλεται…
στα παραδοσιακά καφενεία των Ιωαννίνων και στα διπλανά Ζαγοροχώρια όπου απολαμβάνεις το με μεράκι φτιαγμένο, και ξεχωριστό κέρασμα του γιαννιώτικου, παράλληλα με τον γραφική πόλη / χωριό, τον οργασμό φύσης, την ηρεμία!
Θεωρείται ένα thing to do πλέον, στις λίστες των ταξιδιωτών, ακόμα και σε αυτούς που το γνωρίζουν ήδη και το έχουν ξανά γευτεί.
Οι επισκέπτες των δυτικών χωρών δε υποκλείνονται στη σύλληψη της ιδέας σύνθεσής των υλικών του και εντυπωσιάζονται με το αξεπέραστο umami του.
Ως γλυκό του ταψιού, συνήθως συνοδεύει τα καλέσματα σε γεύματα ή δείπνα, σε γιορτές και σχόλες ή απλά τις βαλίτσες στην επιστροφή από τις εκδρομικές εξορμήσεις. Έδεσμα που δεν χάνει την αξία του και δύσκολα θα απαρνηθείς να ενδώσεις σε ένα κομμάτι του, τριγωνικό, τετράγωνο, ή και ακόμα πια στις μέρες μας, τυλιγμένο στρογγυλά ως ρολό.
Η σύνδεση λοιπόν με το παρελθόν και την παράδοση ανά γωνιά της Ελλάδας, μας προσφέρει απόλαυση στο τώρα! Μην το ξεχνάτε.
I love my country, I get to know my country!
#Greecemybeautifulcountry
Προτεινόμενη συνταγή για “οικιακή” παρασκευή:
1 πακέτο κανταΐφι 450 γραμ.
1 πακέτο φύλλα κρούστας 450 γραμ.
500 γρ. βούτυρο
Για την γέμιση
400 γραμ. καρύδια κοπανισμένα
200 γραμ. φουντούκια τριμμένα (σκόνη)
200 γραμ. αμύγδαλα τριμένα (σκόνη)
2 Κουταλιές ζάχαρη
2 Κουταλιές φρυγανιά
3 Βανίλιες
2 Κουταλάκια κανέλα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
6 φλιτζάνια νερό
200 γραμ. γλυκόζη
2 Βανίλιες
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά, εκτός τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ξεμαλιάζουμε το κανταΐφι.
- Φτιάχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη.
- Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου από την στενή πλευρά το κανταΐφι.
- Πάνω από το κανταΐφι ρίχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο και τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά απο την στενή πλευρά του φύλλου.
- Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί,δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Βουτυρώνουμε από πάνω με μπόλικο βούτυρο το Γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σιροπιαστεί, για 15 λεπτά.
- Έπειτα τα γυρνάμε 15 λεπτά από την άλλη πλευρά, για να σιροπιαστούν και απο τις 2 πλευρές.
- Όταν περάσει το 15 λεπτό,τότε τα γυρνάμε στην σωστή πλευρά και αφήνουμε να ρουφίξουν όλο το σιρόπι. Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία!